PROGRAM MY'TEACHERS TRYSCIENCE FASA 1 & FASA 2

Category: Uncategorised
Published: Monday, 25 September 2017
Written by uerl1

PRAGRAM MY'TEACHERS TRYSCIENCE FASA 2 2017

 

 

PRAGRAM MY'TEACHERS TRYSCIENCE FASA 1 2015 / 2016

 

 

 "TEACHERS TRY SCIENCE" BANTU GURU TARIK MINAT PELAJAR KE BIDANG STEM.

 IPOH: Dalam usaha untuk mencapai 500 graduan di dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) menjelang tahun 2020, Majlis Penyelidikan Pendidikan Universiti Pendidikan Sultan Idris (MPPU UPSI) dengan kerjasama IBM Malaysia telah melancarkan projek perintis ‘Teachers Try Science’.

Projek tersebut bertujuan untuk memperkenalkan sumber-sumber pendidikan berasaskan teknologi yang diselaraskan dengan silibus pembelajaran kebangsaan bagi menengah rendah dan direka khas untuk menarik minat pelajar dalam STEM.

Timbalan Pengarah 1 MPPU UPSI, Dr Mohamed Nor Azhari Azman berkata, pelancaran Teachers Try Science ini memfokuskan kepada golongan pengajar.

“Kalau sebelum ini IBM memfokuskan kepada pelajar, tetapi pada kali ini pihak IBM memberi fokus kepada guru-guru kerana kita nak memperkasakan dan memberi idea untuk mereka supaya mereka boleh menghasilkan pelbagai pendekatan.

“Itu adalah harapan IBM dan kami buat alat bantu mengajar ini sebagai bantuan sahaja. Ini hanya untuk mereka mendapatkan idea dan mencari bahan-bahan terpakai,”ujarnya ketika ditemui selepas majlis pelancaran projek tersebut, petang tadi.

Pelancaran projek tersebut dirasmikan oleh Timbalan Ketua Nazir Kementerian Pendidikan Malaysia, Normah Ismail.

Mengulas lanjut, seramai 30 orang guru pakar telah dipilih dari negeri ini untuk mengikuti kursus tersebut selama tiga hari.

“Hari ini, seramai 30 guru pakar dan kemudian mereka akan melatih 300 guru sains yang melibatkan 248 sekolah di Perak.

“Kita memberi fokus kepada pelajar menengah rendah supaya apabila mereka masuk ke tingkatan empat dan lima, keinginan mereka untuk ke aliran sains itu lebih tinggi,”ujarnya.

Mengulas lanjut, pihak IBM telah memberi geran peruntukan sebanyak RM140,000 bagi membolehkan MPPU menjalankan projek tersebut selama enam bulan.

Sementara itu, Pengarah MPPU, Profesor Madya Dr Tan Wee Hoe berkata, Teachers Try Science telah terbukti berkesan di luar negara.

“Projek ini telah pun terbukti berkesan di negara-negara lain seperti di Vietnam, Singapura dan Thailand.

“Di Malaysia ini merupakan kali pertama dan kita buat secara rasmi di Perak dan kita sesuaikan dengan terma-terma di Malaysia.

“Contohnya ada terma-terma di dalam Bahasa Inggeris atau bahan-bahan yang dipakai di luar negara, bila kita gunakan di Malaysia, eksperimen yang sama tetapi kita gunakan cara Malaysia mengikut kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia,”ujarnya.

Ujarnya lagi, pihak UPSI akan sentiasa memantau dan membantu guru-guru di Perak supaya projek ini berterusan sebelum digunakan di seluruh negara.

 

2 April 2016 ISNIN.( BERITA HARIAN ).

 

 

Program Ceramah

Category: Uncategorised
Published: Thursday, 21 September 2017
Written by uerl1

AKAN DATANG.................!

( PROGRAM FIZIK DI SMK RAJA PERMAISURI BAINUN IPOH 29/9.

 

PROGRAM SANTAI SEMANGAT SKOR A SPM DI SMK FELDA BESOUT , SUNGKAI PERAK.

 

 

 

 

Program fast track  Spm 2017 Bersama SMK Raja  Permaisuri Bainun ipoh. Penceramah : Pm Dr.Mazlini, Pm Dr.Nor Azah, Dr.Nurul Akmal & Pm Dr Mohd Faizal Nizam Lee.

Program ini dengan kerjasama Fakulti sains dan Matematik.

 

 

 

 

Program Santai Semangat Skor A UPSR Bersama Ahli Akademik Persatuan Ahli Akademik & Professional Anak Perak Malaysia dengan Kerjasama Makmal Penyelidikan Pendidikan UPSI Bersama pm Dr. Mohd Hairy Ibrahim.

 

 

 

Program Santai Semangat Skor A UPSR Bersama Ahli Akademik Anak Perak –UPSI

Oleh Prof.Madya Dr.Mohd Hairy Ibrahim, SIG Sustainable Development through Education , Makmal Penyelidikan Pendidikan UPSI , Universiti Pendidikan Sultan Idris,Tg.Malim ,Perak.Sk Ulu Slim.

 

 

Program Santai Semangat Skor A UPSR Bersama Ahli Akademik Anak Perak –UPSI

Oleh Prof.Madya Dr.Mohd Hairy Ibrahim, SIG Sustainable Development through Education , Makmal Penyelidikan Pendidikan UPSI , Universiti Pendidikan Sultan Idris,Tg.Malim ,Perak.Sk Ulu Slim.

 

 

Perisian e-Rakan

Category: Uncategorised
Published: Wednesday, 13 September 2017
Written by uerl1

 

PRODIGY

Category: Uncategorised
Published: Wednesday, 13 September 2017
Written by uerl1

PENCAPAIAN PRODIGY SEHINGGA 2017

 

b e r i t a  ~  r i n g k a s  ;)

 

MENTERI PENDIDIKAN TINGGI MELAWAT PRODIGY

 • 7 September 2017 Menteri Pendidikan Tinggi dan VIP melawat dan mendapatkan penerangan daripada kumpulan Prodigy serta melancarkan buku Intervensi Menangani Permasalahan Buli.

 

ROMBONGAN DARIPADA MAJLIS BELIA MALAYSIA

 • 6 September 2017 Majlis Belia Malaysia telah datang untuk mewujudkan MOU dengan Prodigy bagi menangani permasalahan belia berisiko.

 MENERIMA KUNJUNGAN DYMM SULTAN PERAK

 • 5 September 2017 Sultan Perak telah berkenan untuk datang melawat Prodigy.  Menjunjung kasih tuanku.

 

MENJADI KEYNOTE SPEAKER DI UPSI

 • Keynote speaker International Seminar UPI, Bandung 29-31 Ogos 2017.

 

 MENJAD KEYNOTE SPEAKER

 

 • 11 Julai 2017 Menjadi tetamu dalam rancangan Landskap di television RTM bersama.

 

MENJADI AHLI PANEL BULI DI RTM

 • 11 Julai 2017 Menjadi tetamu dalam rancangan Landskap di television RTM bersama bekas pelajar yang menjadi pembuli tegar sebelum dirawat dengan Prodigy, saudara Rizan Hassan yang kini adalah Ketua Penerangan Majlis Belia Malaysia. Sila buka Buli Landskap di You Tube jika ingin mendengar isu panas ini atau klik link ini,

          https://www.youtube.com/watch?v=qj-_-g7nLJc

 

MENANGANI PERMASALAHAN BULI DI SBP

 

 • 20 April 2017 Pembentangan  Prodigy di hadapan Pengarah SBP Bagi Menangani Permasalahan Buli di SBP. InsyaAllah program ini akan bermula selepas raya yang melibatkan dua sekolah SBP yang agak serius permasalahan buli ini.

PELAJAR PEMBULI TEGAR BOLEH BERUBAH

 • Saudara Rizan Hassan adalah pelajar yang telah dibentuk melalui Prodigy 25 tahun yang lalu. Kini beliau adalah seorang aktivis yang membantu anak gelandangan dan anak-anak berisiko tinggi melalui Majlis Belia Malaysia di mana beliau sebagai Exco Penerangan. Beliau dulunya adalah pembuli tegar dan pelajar bermasalah ketika di sekolah Vokasional Temerloh di mana ketika itu saya sebagai Kaunselor Pelajar dan Ketua Warden, satu pengalaman yang tidak mungkin dapat dipadam.

 BERITA PRODIGY DI RUANGAN AKHBAR

 • 16.2.2017  -  Terapapar berita tentang Prodigy yang telah memasuki pasaran ke Indonesiadimana sedang berkaloborasi dengan Universitas Pendidikan Indonesia.  Berita juga melaporkan bahawa kemampuan Prodigy dalam menangani permasalahan disiplin dan akademik di sekolah dan masyarakat.

 

 

 

 PENGGAMBARAN UNTUK SIARAN RTM

 • 16.5.2017 -  Penggambaran bersama team Prodigy untuk rancangan RTM yang bakal diudara selepas hari raya nanti.  Penemuduga dalam rancangannya hanya untuk menemuduga selama 1 jam tetapi berakhir selama 3 jam.  Ini adalah kerana mereka sangat teruja dengan pencapaian Prodigy dan mengambil beberapa siri temuduga yang mengambil masa yang agak lama.  Perasaan kami sangat berpuas hati :).

 

PRODIGY DIPANGGIL KE UNICEF          

 

 • 23 Mac 2017 -  Consultant untuk UNICEF memanggil kami ke UNICEF untuk mengetahui bagaimana kami mengendalikan program untuk remaja Juvana dan ibubapa mereka selama dua tahun.  En. Peter yang mengendalikan kes-kes Juvana seluruh dunia amat berminat untuk mengetahui modul Unconditional Love yang memberi impak besar terhadap peserta kursus.

 

 

BERJAYA MENDAPAT GERAN KE 3 KTP

 Geran KTP ke 3 dan ke 9 keseluruhannya

 • Januari 2017 -  Bermula dengan projek terbaru KTP bagi membantu Warden dan Pelajar Asnaf.  Ini adalah geran ke tiga KTP dan geran ke sembilan keseluruhannya untuk Prodigy. Keep it Up.

 

AKTIVITI PRODIGY DI INDONESIA

 

PRODIGY MEMASUKI PASARAN INDONESIA

 

 Team Prodigy di Indonesia

 

 Pengendalian Workshop Disiplin Siswa Alternatif Prodigy di Jakarta

 

 

 

 

 

IMEJ

Category: Uncategorised
Published: Wednesday, 13 September 2017
Written by uerl1